Banner tips

Wat kan u doen om uw geheugen te ondersteunen?

Net zoals een spier, worden ook de hersenen sterker wanneer u ze traint en zwakker wanneer ze niet genoeg gebruikt worden. Ze hebben ook nood aan pauze na een inspanning, net zoals onze spieren. Om beter te worden, is het aanbevolen dagelijks oefeningen te doen, gezond te eten, genoeg te slapen en zichzelf uit te dagen.

Heeft u ooit gehoord van een cognitieve reserve?

De cognitieve reserve is de verzameling van alle kennis en vaardigheden die u tijdens het leven hebt opgedaan (onderwijs, vrije tijd, sociale interacties, ...). Ieder van ons heeft de mogelijkheid om zijn hersenen te stimuleren om zo zijn cognitieve reserve te verhogen en te verrijken, ongeacht de leeftijd.

De hersenen op verschillende manieren aanspreken stimuleert en verhoogt de hersenmassa. Iemand die voor een uitdaging of een probleem wordt gesteld, zal dit van nature en vaak onbewust proberen te omzeilen. Wanneer een oudere persoon bijvoorbeeld niet op een bepaald woord kan komen, en deze persoon een beperkte cognitieve reserve heeft, zal het voor hem moeilijker zijn om zijn zin af te maken. Een persoon met een grotere reserve daarentegen, zal een omschrijving of synoniem vinden om dit te omzeilen, wat hem niet zal hinderen in zijn communicatie. In dit voorbeeld is het niet de hersenmassa, maar wel het vermogen om andere hersennetwerken aan te spreken, dat de ondervonden moeilijkheden compenseert.

Stop nooit met het trainen van de hersenen

Om efficiënt te werken, moeten onze hersenen continu gestimuleerd worden. Hoe harder ze werken, hoe beter. 

  3 mensen zijn een puzzel aan het maken
  • Lezen, schrijven, een instrument bespelen, naar de bioscoop of theater gaan.
  • Nieuwe dingen blijven leren (koken, dansen, taal, fotografie, ...).
  • Met de hand schrijven helpt ons om informatie beter te verwerken en op te nemen.
  • Doe rekensommen uit het hoofd, zonder rekenmachine
  • Vul sudoku’s of kruiswoordraadsels in, speel scrabble, puzzel, ...
  • Probeer zo weinig mogelijk de GPS te gebruiken. Dit maakt de hersenen lui.
  • Zelfs eenvoudigweg naar muziek luisteren, stimuleert de hersenen.

  Download hier oefeningen voor de hersenen.

  Benieuwd naar de oplossingen van de hersentraining? Bekijk hier de oplossingen.

  Doorbreek uw dagelijkse routine

  Van zodra een routine is geïnstalleerd, worden de hersenen minder uitgedaagd en worden ze aldus minder actief. Dit tast de creativiteit aan en het vermogen om te onthouden.

  Probeer:

   Een oudere man en vrouw in witte kledij die aan het wandelen zijn
   • zo vaak mogelijk van route te veranderen om naar het werk te gaan of wissel van plaats aan tafel.
   • zaken van plaats te wisselen in huis: de broodrooster op een andere plaats in de keuken zetten, of verander kaders of decoratieve voorwerpen van plaats.
   • een wandeling te maken of doe enkele turnoefeningen.
   • naar plaatsen te gaan waar u nog nooit bent geweest.
   • van restaurant, bar, café, ... te veranderen.

   Blijf bewegen

   Een oudere man en vrouw wandelen met de hond aan de leiband

   Lichaamsbeweging heeft een positieve invloed op de vaardigheden die nodig zijn voor het denken en voor het ontwikkelen van strategieën. Bewegen is goed voor het hart, de bloedvaten en bevordert de bloedcirculatie. Een goede bloedcirculatie zorgt voor een goede toevoer aan zuurstof en voedingsstoffen; essentiële factoren voor het goed functioneren van de hersenen. Bovendien komt bij lichaamsbeweging endorfine vrij, een natuurlijke stressverlichter die de concentratie na de inspanning bevordert.

   Het is niet nodig om 20 km te lopen of 30 lengtes te zwemmen; 30 minuten per dag buiten wandelen verbetert de zuurstoftoevoer en verhoogt de bloedcirculatie met 20%.

   Beperk stress en angst

   Man aan bureau kijkt naar beneden, met de handen op het hoofd

   Het is zeer moeilijk om iets te onthouden wanneer men gestresseerd of angstig is. Stress heeft invloed op het geheugenproces. Het is belangrijk om tijd te nemen voor uzelf en uw batterijen te herladen. Een tiental minuten per dag voor uzelf, kan reeds voldoende zijn. Mediteren, in alle rust ontbijten, lezen, een bad nemen... aan u om uit te zoeken wat goed voor u is. Naar muziek luisteren of sporten zorgt niet alleen voor minder stress en angst, maar stimuleert bovendien ook de concentratie en het geheugen.

   Zorg voor een gezonde voeding

   Groenten en fruit, geordend in de vorm van hersenen

   De hersenen gebruiken 20 procent van de energie die we in rust verbruiken. Gezonde voeding is een bron van energie. Groenten en fruit bevatten bovendien ook antioxidanten en vette vis zoals zalm, makreel of haring bevat omega-3-vetzuren. Vitaminen B, die voornamelijk in dierlijk voedsel voorkomen, dragen bij tot de normale werking van het zenuwstelsel.

   Beperk alcohol en tabak
   Overconsumptie van alcohol en tabak beïnvloedt het geheugen en vermindert de concentratie.

   Drink voldoende water 
   Dehydratatie is nefast voor de hersenen en veroorzaakt mentale verwarring en onmiddellijke concentratie- en geheugenstoornissen. Water zorgt voor een verhoging van de bloedcirculatie en microcirculatie, zodat alle neuronen kunnen worden voorzien van zuurstof en voedingsstoffen die essentieel zijn voor hun overleving.

   Investeer in vrije tijd met vrienden, familie en naasten

   2 mannen en 2 vrouwen klinken hun glazen, terwijl ze aan tafel zitten

   De levensverwachting van mensen die zich omringen met anderen ligt 50% hoger dan die van mensen die alleen zijn. Interactie met anderen verbetert de werking van de hersenen. Een kort telefoontje of een “Hallo, hoe gaat het?” zijn beide informatie die verwerkt en geïnterpreteerd moeten worden door de hersenen en waar verschillende hersenfuncties voor nodig zijn, gaande van emoties tot memorisatie. Bovendien hebben goede momenten met anderen een impact op ons humeur en zo ook een positief effect op de hersenen.

   Goed slapen is cruciaal voor de hersenen

   Blonde vrouw slaapt met een glimlach op haar gezicht

   Regelmatig voldoende rusten helpt onze hersenen om optimaal te presteren. Vermoeidheid kan immers bijdragen aan een verminderde concentratie of vergeetachtigheid. Regelmatig, ongestoord en voldoende lang slapen zijn daarom belangrijk.

   Slaap indien mogelijk in een frisse (17°C) en verluchte kamer. Noteer voor het slapen alle zaken waar u aan denkt, dat helpt om “het hoofd leeg te maken”.

   Vermijd alcohol of koffie, drink bij voorkeur een lekkere kruidenthee. Als u niet in slaap geraakt, maak u dan niet druk. Lees een ontspannend boek of luister naar zachte muziek.

   Vind hier enkele tips en eenvoudige adviezen om te vermijden dat uw geheugenverlies u parten begint te spelen

   Uw geheugenverlies kan u vaak hinderen en de organisatie van uw dagelijkse leven thuis verstoren.

   Een ordelijke, witte woonkamer, links een ronde tafel met 4 stoelen, rechts de zetel en tv
   • Het kookvuur vergeten uitschakelen
   • Moeilijkheden hebben om bepaalde codes of wachtwoorden te onthouden
   • Vergeten om facturen te betalen
   • Niet meer weten waar u uw sleutels hebt gelegd
   • De verjaardagen van uw kinderen vergeten

   Er bestaan meerdere organisatietips en -tricks en eenvoudige oplossingen om uw woning aan te passen.
   Download hier de brochure

   Packshot Focuzine 120

   Focuzine® 120

   Een geneesmiddel op basis van EGb 761®, een speciaalextract van Ginkgo biloba bladeren. Van dit extract zijn in farmacologische onderzoeken meerdere effecten aangetoond.

   Hoofd dat uiteenvalt met puzzelstukjes

   Leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang

   Worden de hersenen op dezelfde manier oud als de rest van het lichaam en wat zijn de zichtbare symptomen ervan? Kunnen we veroudering beïnvloeden?

   3 houten blokjes, waarvan 1 met uitroepteken en 2 met vraagteken

   FAQ

   Hier vindt u antwoorden op vaak gestelde vragen over Focuzine® 120.