Ginkgo bladeren

Wat is Focuzine® 120?

Focuzine® 120 is een voorschriftvrij geneesmiddel op basis van 120 mg EGb 761® (een speciaalextract van Ginkgo biloba) per tablet. Het kan u worden aangeraden als u lijdt aan geheugen-, aandachts- en concentratieverlies. Dit verlies kan met de leeftijd jammer genoeg nadrukkelijker tot uiting komen. Door hier te klikken komt u meer te weten over leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang.

Packshot Focuzine® 120

Farmacologische onderzoeken tonen aan dat Focuzine® 120 het functioneren van het geheugen en het leervermogen verbetert. Focuzine® 120 behandelt de symptomen die gepaard gaan met stoornissen van het geheugen, de aandacht en de concentratie. Focuzine® 120 is uitsluitend verkrijgbaar in de apotheek.

Focuzine® 120 is een geneesmiddel op basis van een speciaalextract van Ginkgo biloba,
EGb 761®

Ginkgo biloba, een “levend fossiel”

De Ginkgo biloba of Japanse notenboom heeft een eigen klasse, de Ginkgoopsida, met slechts één levende soort: Ginkgo biloba L. Hierdoor wordt Ginkgo biloba als een levend fossiel beschouwd.

Oorspronkelijk kwamen soorten van de Ginkgo-familie over heel het noordelijk halfrond voor, maar de ginkgoboom overleefde de ijstijden enkel in Oost-Azië. Tegenwoordig komt Ginkgo biloba alleen nog voor in de valleien van het Tien-Mu-Shan-gebergte in de Chinese provincie Zhejiang. Alle ginkgobomen buiten dit gebied zijn door de mens geplant. In het algemeen geeft de Ginkgo biloba boom de voorkeur aan zonnige locaties en zanderige, zure leemgronden, maar hij kan ook op minder gunstige bodems overleven. Een Ginkgo biloba boom kan tot 1000 jaar oud worden.

De vorm van de Ginkgo biloba boom varieert naargelang het geslacht, de leeftijd en de groeiomstandigheden. Ginkgobomen kunnen tot 40 meter hoog worden en naarmate de boom ouder wordt, ontwikkelt hij een kruin met een diameter tot negen meter. Typerend voor ginkgobomen zijn de waaiervormige bladeren die ongeveer vijf tot acht centimeter breed worden. In de zomer zijn ze grijsgroen tot donkergroen, in de herfst worden de Ginkgo bladeren goudgeel. Enkel de vrouwelijke bomen dragen in de herfst zaden (ginkgonoten) die aan de buitenkant op mirabelpruimen lijken.

Groene ginkgo biloba bladeren

Ginkgo biloba, een boom met heilzame eigenschappen voor de hersenen

De bladeren worden reeds meer dan drieduizend jaar gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde om de hersenfuncties te versterken, geheugenverlies tegen te gaan, de concentratie en aandacht te verbeteren, de vitale energie te verhogen en een goede bloedcirculatie te bevorderen, meer bepaald in de hersenen.

De Ginkgo biloba bladeren bevatten verschillende bestanddelen waaronder

 • flavonoïden (uitgedrukt als Ginkgo flavonglycosiden)
 • terpeenlactonen: bilobaliden en ginkgoliden

Flavonoïden inactiveren toxische radicalen. Bilobaliden en ginkgoliden beïnvloeden de bloedcirculatie door de bloeddoorstroming te verbeteren en hebben een neuroprotectief effect.

Focuzine® 120 bevat 120 mg gestandaardiseerd Ginkgo biloba speciaalextract (EGb 761®)

Een gestandaardiseerd extract garandeert een constante hoeveelheid werkzame stoffen.

Actieve bestanddelen 1 tablet Focuzine® 120
(bevat 120 mg EGb 761®)
Ginkgo flavonglycosiden 26,4 - 32,4 mg
Terpeenlactonen 6,48 - 7,92 mg

 

Bij EGb 761® worden de terpeenlactonen na orale toediening snel geresorbeerd; de maximale plasmaspiegels worden na 1 – 2 uur bereikt.

Hoe werkt Focuzine® 120?

In farmacologische onderzoekingen zijn de volgende effecten aangetoond voor EGb 761® (het werkzame bestanddeel van Focuzine® 120):

produkte_vergesslichkeit_durchblutung.jpg
 • Toename van de doorbloeding op niveau van de microcirculatie
 • Verbetert de rheologische eigenschappen van het bloed
produkte_vergesslichkeit_verbindung_gehirnzellen.jpg
 • Inactivatie van toxische radicalen
 • Verhoogt de tolerantie voor hypoxie in het hersenweefsel
produkte_vergesslichkeit_gedaechtnis.jpg

Hoe Focuzine® 120 innemen?

1 tablet per dag

Focuzine® 120 is beschikbaar als filmomhulde tabletten.

U dient slechts éénmaal per dag 1 tablet van Focuzine® 120 in te nemen.

De tabletten dienen in hun geheel, zonder te kauwen, te worden ingenomen met een beetje water. De tabletten kunnen onafhankelijk van de maaltijd worden ingenomen. 

Waarom is het belangrijk dat Focuzine® 120 geregistreerd is als geneesmiddel?

 • De kwaliteit en de hoeveelheid van de actieve bestanddelen en de hulpstoffen worden strikt gecontroleerd.
 • Lot na lot consistentie.
 • Strikte farmacovigilantie (periodieke opvolging via wet bepaald).
 • Geneesmiddelen bevatten steeds verplicht een bijsluiter.
 • Geneesmiddelen moeten ziektes voorkomen, genezen of de symptomen verlichten.
 • De commercialisatie van geneesmiddelen is strikt gereglementeerd en gecontroleerd door de bevoegde autoriteiten (FAGG) die toezien op hun kwaliteit, veiligheid en doeltreffendheid in het belang van de Volksgezondheid.

Waarom is Focuzine® 120 enkel beschikbaar in de apotheek?

In België mogen geneesmiddelen enkel in de apotheek verkocht worden. Focuzine® 120 is een geneesmiddel en mag bijgevolg enkel in de apotheek verkocht worden, ondanks dat het verkrijgbaar is zonder voorschrift

Bovendien is uw apotheker de persoon bij uitstek om u correct advies te verschaffen over geneesmiddelen en andere gezondheidsproducten gezien zijn diepgaande wetenschappelijke kennis! Vraag dus gerust raad aan uw apotheker.

In een notendop

Packshot Focuzine 120

Indicatie: symptomatische behandeling van stoornissen van het geheugen, de aandacht en de concentratie (zoals die voorkomen in het natuurlijk verouderingsproces)

Werkzaam bestanddeel: 120 mg EGb 761®, een gestandaardiseerd speciaalextract van Ginkgo biloba.

Inname: neem 1 tablet per dag. Deze dient in zijn geheel te worden ingenomen met een beetje water, zonder te kauwen. De tabletten kunnen onafhankelijk van de maaltijd worden ingenomen.

Leeftijd: vanaf 18 jaar

Exclusief verkrijgbaar in de apotheek

Bijsluiter: pdf

Hoofd dat uiteenvalt met puzzelstukjes

Leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang

Worden de hersenen op dezelfde manier oud als de rest van het lichaam en wat zijn de zichtbare symptomen ervan? Kunnen we veroudering beïnvloeden?

Blokken die het woord TIPS spellen

Tips

Wat is een cognitieve reserve? Ontdek hier hoe u uw hersenen in topvorm kan houden dankzij meerdere tips en oefeningen.

3 houten blokjes, waarvan 1 met uitroepteken en 2 met vraagteken

FAQ

Hier vindt u antwoorden op vaak gestelde vragen over Focuzine® 120.